Esther Verhoef wint de Gouden Strop 2016 03-06-2016

Ze kreeg de prijs op 2 juni jl. uit handen van juryvoorzitter Antoinette Hertsenberg op de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam.
Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel verbonden. Esther was vier maal eerder genomineerd: in 2004, 2005, 2007 en in 2014.

De Gouden Strop wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt aan het beste Nederlandstalige spannende boek. De jury bestond naast juryvoorzitter Antoinette Hertsenberg uit chef Kunst & Cultuur van De Telegraaf Bertjan ter Braak, medewerker kunst- en boekenredactie van het NRC Roderick Nieuwenhuis, inkoopster Boekhandel Van der Plas Margo Rijke en thrillerrecensente voor Trouw, Harriët Salm.

Er waren bijna 100 thrillers ingezonden. De ander drie genomineerde waren Het meisje op de weg van Michael Berg, Drone van Bart-Jan Kazemier en Stille grond van Hilde Vandermeeren.

Uit het juryrapport:
“Esther Verhoef slaagt erin om in Lieve Mama de lezer in vliegende vaart door elf duizelingwekkende dagen in het leven van verpleegkundige Helen te loodsen. Gegrepen word je direct op de openingspagina’s van Lieve Mama, als je samen met de achttienjarige Ralf moet gissen over het lot van Brian, de jongen die op dat moment het huis van Helen en haar man Werner is binnengedrongen in de volle overtuiging een simpele roofoverval te kunnen plegen. Maar niets is wat het lijkt in deze thriller. En de grootste verdienste van Verhoef is de manier waarop ze dit verhaal laat uitdijen zonder de grip te verliezen. Een bezoekje aan de bouwmarkt verliest door Lieve Mama definitief haar onschuld. Dit is een thriller om in een koortsachtige avond uit te lezen en de waardige winnaar van De Gouden Strop 2016.”