Biografie van Esther Verhoef

Esther Verhoef (‘s-Hertogenbosch, 1968) is een van de succesvolste en meest veelzijdige schrijvers van Nederland. Er zijn meer dan 2 miljoen exemplaren van haar thrillers en romans verkocht. Verhoefs werk is in tal van landen verschenen en meermalen bekroond en genomineerd.

De media over Esther Verhoef

‘Verhoef blijft de standaard voor het genre.’ - BOEK

‘Esther Verhoef hoort duidelijk tot de schrijvende elite in ons land.’ - Algemeen Dagblad

‘De kracht van Verhoefs actiethrillers is zonder twijfel de stijl, die al even hoekig is als de personages. Je snakt naar adem.’ – NRC Handelsblad

‘Verhoef schetst personages die uitstijgen boven de standaard thrillerstereotypen.’ – Barnes & Noble Review

Ze won de NS Publieksprijs, de Gouden Strop, de Diamanten Kogel, de Hebban|Crimezone Award en tweemaal de Zilveren Vingerafdruk. Zij is zeven keer genomineerd voor de NS Publieksprijs, vier keer voor de Gouden Strop en de Zilveren Vingerafdruk/Crimezone-award en vier keer voor de Diamanten Kogel.

Haar psychologische thrillers zijn zonder uitzondering bestsellers: van Rendez-vous (2006) zijn meer dan 325.000 exemplaren verkocht, van Close-up (2007) 340.000 exemplaren en van Alles te verliezen (2008) 275.000 exemplaren – dit boek stond zes weken onafgebroken op nummer 1 in DeBestseller60. Déjà vu (2010, 225.000 ex) kwam binnen op 1 en bleef daar 5 weken staan. Van haar eerste roman, Tegenlicht, zijn meer dan 225.000 exemplaren verkocht.

In 2009 was Esther auteur van de Maand van het Spannende Boek en schreef zij het geschenkboek Erken mij, dat een recordoplage beleefde van 833.500 exemplaren.

Naast haar psychologische solothrillers schrijft Esther Verhoef ook zeer succesvol psychologische actiethrillers onder pseudoniem Escober, samen met Berry Verhoef. Deze samenwerking resulteerde in vijf romans: De Sil Maiertrilogie Onrust (2003), Onder druk (2004) en Ongenade (2008) en de stand alones Chaos (2006) en Overkill (2013).

Esther schrijft af en toe korte verhalen, waaronder 'De perfecte partner'. Vier van haar verhalen zijn gebundeld in Nouveau Riche & andere spannende verhalen (2011), nog eens vier in de bundel 'Erken mij & andere wraakverhalen' (april 2016). Voor weekblad Margriet verzorgde zij jarenlang een tweewekelijkse column. Een deel van deze en van columns die zij schreef voor andere media zijn gebundeld in Wonen op vakantie (2007) en Is uw man al af? (2011).

In 2012 verscheen Esthers eerste roman, het lijvige en deels autobiografische Tegenlicht, die direct binnenkwam op de nummer 1-positie van de Bestseller60. Tegenlicht werd datzelfde jaar genomineerd voor de NS Publieksprijs. Er zijn inmiddels 225.000 exemplaren van verkocht. De roman heeft 115 weken in de Bestseller60 gestaan en stond 4 jaar op een rij in de CPNB Top100.

In 2014 verscheen 'Stil in mij - overleven bij de nonnen', een bundeling interviews met vrouwen die als kind zijn mishandeld en/of misbruikt in Nederlandse, door nonnen geleide instellingen. Zij schreef dit boek samen met Daniëlle Hermans.

Zowel Esthers solowerk als de Escobers zijn vertaald. Diverse titels verschenen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Rusland, Frankrijk, Spanje, Hongarije, Denemarken en Zuid-Korea. In sommige landen zijn boeken verschenen onder een pseudoniem: Nova Lee Maier.

Rendez-vous ging in juni 2015 in de Nederlandse en Belgische bioscopen in première. In deze door Millstreet geproduceerde, in twee talen opgenomen film worden de hoofdrollen vertolkt door Peter Paul Muller, Loes Haverkort, Mark van Eeuwen en Pierre Boulanger. In juli 2015 bereikte Rendez-vous de status van Gouden film. De filmrechten van De Kraamhulp zijn aangekocht door Eyeworks, de bioscoopfilm wordt verwacht in 2016.

Voordat Esther bekendheid verwief als schrijfster van fictie schreef zij circa 60 populair wetenschappelijke en informatieve boeken over (huis)dieren, waarvan er wereldwijd meer dan 9 miljoen zijn verkocht. Ook was zij hoofd- en eindredacteur van enkele veelgelezen tijdschriften in haar oude vakgebied. Daarnaast was zij gerespecteerd dierenfotografe en runde een beeldbank met uitgevers, reclamebureaus en dierenrechtenorganisaties als klant.

Esther is getrouwd met co-auteur Berry Verhoef, samen hebben zij drie kinderen. Het gezin woont afwisselend in Frankrijk en in Nederland.